Nieuwe afstandspalen op de fairway

Enige tijd geleden zijn er op onze fairways nieuwe afstandspalen geplaatst. De donkergroene geven de afstand 200 meter aan en de lichtgroene 150 of 100 meter.

Aan de andere kant van de fairway staan nog steeds de metalen palen met één streep voor de afstand 100 meter en twee strepen voor 150 meter.

Wat heeft het plaatsen van de afstandspalen voor gevolgen bij het toepassen van de golfregels?

De metalen palen zijn LOSSE OBSTAKELS. Dat wil zeggen dat ze met een redelijke inspanning kunnen worden verplaatst zonder iets te beschadigen.
Regel 15.2: ‘Losse obstakels’.
Hoe ga je te werk? Je haalt het paaltje uit de grond, slaat je bal en plaatst na de slag het paaltje terug. Zonder strafslag.

De houten palen zijn VASTE OBSTAKELS. Dat wil zeggen dat dit object niet verplaatst kan worden.
Dan geldt regel 16: ‘Ontwijken van vaste obstakels’.
Hoe ga je te werk? Heb je last van de afstandspaal bij het innemen van je stand en het maken van je swing, dan bepaal je het dichtstbijzijnde punt waar je geen last meer hebt van het vast obstakel. Vanuit dat punt, waar je even een tee hebt geplaatst, drop je je bal binnen een stoklengte. Echter niet dichter bij de hole. Je krijgt geen strafslag.

Marguerite Berendsen – REHACO
rehaco@zaansegolfclub.nl