Tel: +31 (0) 299 438 199

Radiogolven op de golfbaan

Zaterdag en zondag gaat er iets bijzonders gebeuren op de Zaanse. Dan gaan zo’n twaalf vrijwilligers van de vereniging voor experimenteel radio-onderzoek in Nederland (de VERON) zich inzetten voor de Radio Velddag Contest 2021. Onder aanvoering van onze eigen Joep Steeneken.

Ze maken 24 uur lang verbinding met andere radiostations van over de hele wereld die eveneens voor slechts een etmaal in de lucht zijn. Zoveel mogelijk stations. Van zaterdagmiddag 15.00 uur tot zondagmiddag 15.00 uur. Het is een echte wedstrijd. Het team dat aan verbindingen in totaal de grootste afstand aflegt, is de winnaar.

Op hetzelfde tijdstip zitten overal teams klaar. Van Japan tot in de Verenigde Staten, van Bolivia tot Lapland, van Nieuw-Zeeland tot in IJsland. Ze maken hun alpha calls met hun zelfgebouwde systemen, benoemen hun code die duidelijk maakt waar ze zitten (de onze is PI4-RCA waarbij PI staat voor Nederland, 4 voor de regio en RCA voor Radio Club Amsterdam) en noteren de code van het andere team in een logboek.

Het is een oude traditie die tientallen jaren teruggaat. Het is ook al de negende keer dat deze club hier neerstrijkt. Daarvoor zonden ze signalen uit vanuit Monnickendam.

Waarom hier? De Zaanse schijnt een perfecte plek te zijn. Hier hebben de fanatiekelingen voldoende ruimte en hoogte, het is een goede plek voor ontvangst want er is weinig storing van andere apparatuur, weinig verkeer en wifi-signalen. En het is een gezellige plek met een fijn terras en een lekker restaurant bij de hand. De inwendige radio-amateur wil ook wat. Van de rondvliegende golfballen hebben ze geen last. (En wij ook niet van hen.)

’s Morgens in alle vroegte beginnen de radio-amateurs al met de opbouw. Daar zijn strenge regels voor. Zo mogen ze geen elektriciteit uit het vaste net gebruiken, het velddag-station moet een vaste locatie hebben, de zend- en ontvangstantennes staan binnen een straal van maximaal 500 meter. En er mag geen gebruik gemaakt worden van permanente gebouwen of steunpunten van gebouwen voor de antennes – dus de deelnemers moeten creatief zijn! Bomen mogen ze wel gebruiken. Er wordt een grote tent neergezet waar alle kwetsbare apparatuur en de fanatieke radio-actievelingen het klokje rond te vinden zijn. Slapen doen ze een andere keer wel!

Ben je benieuwd, maak dan vooral even een praatje. Misschien krijg je wel even een rondleiding in de tent en langs de antennes. Tenzij ze net Vladivostok aan de lijn hebben…

Binnenkort gaat hij ons vertellen op welke plek hij met zijn team is geëindigd. Succes, Joep!

    

webdesign en wordpress development

Waar bent u naar op zoek?


GolfPros-MarkMetgod

Mark Metgod (Head Pro)

Sinds 1990 heb ik als A-professional gewerkt op diverse banen, waaronder de Kennemer Golf & Country en Sluispolder. Daarnaast ben ik de afgelopen 13 jaar werkzaam als docent opleiding golfprofessionals. Waarvan de laatste 4 jaar ook als studiecoach.
Mijn werkwijze is flexibel maar doelbewust met op maat gesneden lesprogramma’s. Dankzij mijn inventiviteit en positieve instelling weet ik mensen te motiveren en enthousiasmeren.
 
Ik ben telefonisch bereikbaar op 06 54 94 44 39
GolfPros-GabyVanDenBold

Gaby van den Bold

Ik golf al vanaf zijn veertiende. Als golfleraar versta ik mijn vak: Toegewijd, professioneel met een persoonlijke benadering. “Old skool” misschien.
Na 15 jaar ervaring op golfbaan Zeewolde, 10 jaar bij Spaarnwoude en nu bij de Zaanse, stoel ik op 30 jaar ervaring.
Ik beschik over een engelengeduld en geef ieder een heldere uitleg. Ik krijg iedereen aan het golfen!
 
Ik ben telefonisch bereikbaar op 06 50 27 77 65

Geef eens een rondje weg...

met de cadeaucheque van de Zaanse!

Bestellen kan hier

Niet gevonden waar je naar zocht?