Alle mogelijke spelvormen uitgelegd (alfabetisch)

Amerikaantje
Voor drie of vier personen. Er zijn per hole steeds zes punten te verdelen. De beste krijgt vier punten, de tweede twee punten. Bij gelijke score worden de punten verdeeld. De beste twee krijgen ieder drie punten. Zijn er twee die als tweede eindigen dan krijgen zij ieder één punt.

Chapman greensome
Twee spelers spelen als partner. Ze slaan op elke hole af en vervolgens ieder een slag met de bal van hun partner. Vervolgens bepalen zij met welke bal zij de hole om de beurt uitspelen.

Cross country
Een strokeplaywedstrijd die over een parcours kriskras over de baan gespeeld wordt. In plaats van de gebruikelijke 18 holesvolgorde.

Eclectic
Een strokeplaywedstrijd over 18 holes. Na afloop gebruik je de twee beste scores gemaakt op de par-3 holes, de twee beste op de par-5 holes en de vijf beste op de par-4 holes.

Four ball better ball (FBBB)
Twee spelers zijn partners. Ieder speelt steeds zijn of haar eigen bal. De laagste netto score van een van de twee is de score voor beide op die hole.

Foursome
Een wedstrijd (stableford of strokeplay) waarbij twee spelers om de beurt dezelfde bal spelen. Ook op de afslagplaats wordt om beurten afgeslagen.

Greensome
Een wedstrijd (stableford of strokeplay) waarbij twee spelers afslaan en vervolgens kiezen met welke bal zij de hole uitspelen. Deze bal wordt dan om beurten geslagen.

Matchplay
De speler geeft het volledige verschil in handicap aan slagen aan de speler met de hoogste EGA handicap. Bij foursome matchplay is dat de helft van het verschil van de som van de handicaps. Het maximum aan slagen dat gegeven kan worden is 18. Op de scorekaart staat vermeld op welke holes de slagen vallen (volgens de stroke-index). Elke hole levert een plus, min of nul op.

Stableford
De meest gebruikte spelvorm. Per hole krijgt de speler punten, rekening houdend met het aantal handicapslagen.

Strokeplay
Per hole wordt het aantal slagen geteld. Na 18 holes noteert de speler een (bruto) totaalscore. Trek er de playing handicap af voor de nettoscore.

Tegen par
Wanneer een speler minder slagen dan netto par over een hole speelt, dan wint hij de hole. Bij netto par speelt hij gelijk. Maakt hij netto meer slagen dan par, dan verliest hij de hole.

Texas scramble, superball of best ball
Er wordt in teamverband van twee tegen twee gespeeld. Ieder speelt zijn of haar eigen bal. En na elke slag ga je steeds verder vanaf de beste positie van de twee.

Touwwedstrijd
Iedere speler of elk team krijgt een stuk touw dat in meters zo lang is als de playing handicap. De bal mag steeds verplaatst worden volgens de lengte van het touw, zonder dat het slagen kost.

Vlaggenwedstrijd
Een strokeplaywedstrijd waarbij iedere speler of ieder team een aantal slagen krijgt toegewezen, gelijk aan de handicap. Waar de laatst toegewezen slag eindigt, plaats je toegewezen, gelijk aan de handicap. Waar de laatst toegewezen slag eindigt, plaats je een vlag. De winnaar is de speler of het team dat de vlag het verst weet te plaatsen. Bij deze spelvorm is het mogelijk dat er minder of meer dan 18 holes worden gespeeld.

Vossenjacht
Een par-wedstrijd waarbij één speler als eerste start en de vos is. De rest van het veld speelt tegen hem of haar en ieder noteert na elke hole de bruto score. In het clubhuis worden de scores van de vos bekendgemaakt waarna de spelers per hole uitrekenen hoe zij tegen de vos hebben gescoord (+, 0 of -). Eventueel kan de vos zijn/haar score op elke hole ook achterlaten in een envelopje dat bevestigd is aan de vlag. In dat geval bepalen de spelers direct na elke hole hun score tegen de vos.

Scroll naar boven